The Vision

An architectural collaboration between Mola, OMP and Cathal Crimmins Architecture.

As designers of Ten Hanover Quay, we were very conscious of the important legacy of Dockland’s Architecture and the fact that the building is the last remaining warehouse in the area. As such the architecture is unapologetically robust, strong in geometric form, sympathetic to the Protected Structure and provides a clear and delicate transition between the existing and new interventions.

We wanted to design a building that respected its past but provided a contemporary and fresh counterpoint to the stone and brick facades of the warehouse. The new elements are designed in steel and aluminium and reminiscent of the Dockland’s heritage of cranes, grain silos, gantries and gasometers which are strong structural forms with cantilevers and exposed bracing.

By floating a new roof over the warehouse structure we have flooded the building with natural light and opened up unique and spectacular views of the Dublin Docklands.

Located at the meeting point of the Liffey, Dodder and Grand Canal Basin; Ten Hanover Quay has unrivalled views and is the ultimate waterfront site.

Workspace that inspires

Ten Hanover Quay offers seven highly efficient and flexible floor plates. The design allows for a unique exposed ceiling featuring castellated steel beams and/or the option of suspended ceilings and painted plasterboard columns in the new build element. Occupiers will benefit from clear floor-to-ceiling heights which vary from 2.7 m to 3.4m.

The building design provides the ultimate in flexible workspace with floor plates ranging from 2,700 sq.ft to 19,200 sq.ft.

The fifth floor provides an extensive terrace area while the state-of-the-art design allows floors 3 to 5 to cantilever over the transformed warehouse and glazed atrium below.

The unique design is apparent upon entering through the Victorian arches to reveal a reception area which provides an immediate impact and sense of arrival. A rich pallet of materials such as zinc-coloured metaline porcelain stoneware, corten steel mesh, charred timber and Kebony cladding with a sprayed metal deck creates a contemporary warehouse inspired design.

Truly unique design

The contemporary exposed steel frame provides a stunning contrast to the original granite / ashlar stone and brick perimeter walls at ground and first floor level as the glass structure of the new offices rises above.